Wat moet je doen als je in een mui terecht komt?

Een mui is een onderbreking of geul in de zandbank die loodrecht op het strand staat waardoor het water met veel kracht naar de zee stroomt. Als je in zo’n muistroom terecht komt wordt je een stuk meegevoerd de zee op. Muien brengen zwemmers vaak in de problemen, omdat men niet weet wat je dan moet doen en snel in paniek raakt.

Een mui is een onderbreking of geul in de zandbank die loodrecht op het strand staat waardoor het water met veel kracht naar de zee stroomt.  Als je in zo’n muistroom terecht komt, wordt je een stuk meegevoerd de zee op. Als je weet wat je dan moet doen, kan je hier zelf goed uitkomen.

De Reddingsbrigade adviseert zwemmers die in een mui  terechtkomen niet in paniek te raken, maar het volgende te doen:
1) Probeer niet tegen de stroming in te zwemmen,  maar zwem schuin uit de stroming weg en zodra de stroming minder wordt weer richting de kust.
Meestal kan je het zo vrij snel oplossen.

2)  Probeer de aandacht te trekken van strandbezoekers of de Reddingsbrigade door om hulp te roepen of met de armen te zwaaien, zodat zichtbaar is dat je hulp nodig hebt.

De Reddingsbrigade wijst de badgasten en zwemmers op de waarschuwingsborden en vlaggen die een mui of gevaarlijke stroming aangeven. Ook kan men bij een reddingsbrigadepost vragen waar men het veiligst kan zwemmen.  

In onderstaande afbeelding leggen we uit wat je moet doen als je in een mui terecht komt en hoe je daar weer uit kan komen: