Het strand van Bergen aan Zee

Het strand van Bergen aan Zee is verdeeld in zones: activiteitenstranden, zonnestranden, naaktrecreatiestrand. Deze zones worden op het strand zelf aangeduid door de kleur van de strandpaal:
Strandbord
Oranje   =  activiteitenstrand

Geel      =  zonnestrand

Roze      =  naaktrecreatiestrand

 

baden
Baden of zwemmen: Baden of zwemmen in zee is niet zonder risico. Op vele plaatsen op het strand (langs de Noordzeekust in het hele land) is een signaleringssysteem. Rode vlag aan de waarschuwingspaal omhoog? Dan niet in zee! Daarnaast staan op een aantal plekken waarschuwingsborden. In zee gaan op luchtbedden of luchtbanden enzovoort is altijd onverstandig en daarom niet toegestaan. Doet u het toch dan zal de reddingsbrigade u zeker ‘terugfluiten’.

vlieger
Kanoën,vliegeren,deltavliegen: Vliegeren, kanoën en deltavliegers zijn in de zomer alleen toegestaan op de activiteitenstranden. Kijk bij het betreden van het strand even op de informatieborden, daarop staat meer informatie. Vliegeren is ook niet toegestaan op het Van der Wijckplein in Bergen aan Zee.

jetski
Snelle vaartuigen: Langs onze kust is in de afgelopen jaren een toenemend gebruik van snelle vaartuigen, zoals waterscooters, jetski’s enzovoort. Voor zwemmers een gevaar en bron van ergernis. Langs ons strand geldt voor deze vaartuigen een verbod. Vanaf het strand tot 300 meter in zee is het niet toegestaan ze te gebruiken. Dus ook niet: vanaf het strand 300 meter de zee opvaren en dan rondtoeren. Zeg maar: tevens een ‘ lanceerverbod’

hond
Honden & Paarden: Aangelijnde honden mogen van 1 mei tot 1 oktober alleen op het activiteitenstrand tussen 10.00 en 19.00 uur. Loslopende honden mogen in deze periode alleen op de activiteitenstranden en zonnestranden voor 10.00 uur en na 19.00 uur. Paarden en andere rijdieren mogen  in de periode van 1 mei tot 1 oktober  alleen op het activiteitenstrand komen. Op het zonnestrand mag men alleen voor 10.00 uur en na 19.00 uur.  In de periode van 1 oktober tot 1 mei is op zon- en feestdagen het strand echter tussen 12.00 en 19.00 uur verboden voor paarden en andere rijdieren.

auto
Auto’s, tractoren, motorfietsen, brommers: Auto’s, tractoren, motorfietsen, brommers enzovoort horen niet op het strand en mogen daar ook niet komen. Uitzondering vormen vergunninghouders zoals reddingsbrigade, politie en andere instanties die op het strand hun werk doen. Uiteraard gebruiken ze hun voertuigen alleen als dat noodzakelijk is om eventuele overlast minimaal te houden.

Fietsen
Fietsen: Fietsen op het strand is in het zomerseizoen niet toegestaan. Overdag tussen 10.00 en 19.00 uur mag er niet gefietst worden. Op een druk strand vormen wielrijders en sportfietsers een gevaar voor de strandgangers, vooral kinderen.

Folder
Voor meer informatie omtrent bijvoorbeeld rolstoelverhuur, blauwe vlag en zwemwaterkwaliteit, verwijzen wij u naar de site van de gemeente Bergen